Friday, February 12, 2010

I must stop myself from browsing Etsy..Really...

...and this is so pretty but then I cannot buy fabric anymore. Need to wait till March or maybe end of February :p

Alexander Henry Willow Collection in Blue/Multi.

Ok, what I have been up lately yeah?I've been busy doing some custom orders for sunhats, bloomers and aprons!

Its fun and its challenging because that LO keep saying that Im making skirts for her :D. I also have some new items for sell.

Will keep this updated. How and Where to buy the Okinokiyo items.

So how many of you going for holiday in this long holiday? I may not going anywhere because I know all the hotels must be full of people and I hate that. So maybe just stay here in KL and finish the unfinished things.

Oh, I forgot, Im doing a quilt for my daughter. But, one question, do I need to prewash the batting? Forgot to ask the auntie the other day. And is it hand wash or machine wash?Can I put softener or no need? Ok that are 3 questions already.LOL.

Happy Holiday!

7 comments:

Maya said...

haha.. saya tak tau nak jawab solan tu sbb yg saya buat pun, guna quilt yg dah pernah pakai & basuh pun (yg pakai sarung tu, tapi selalu lari dalam sarung)... hahaha.. sayang nak buang..

tapi saya nak kata yg kain2 atas tu sangat comel2 belaka... hhmm.. saya pun kena tunggu bulan mac baru buleh sambung balik. sekarang ni kene dok diam2...

My Botang said...

Hi dear,
I pun tak ler tau sgt my cara is betul or not, but i've never prewashed the batting before, i handwash all my quilts and i do use fabric softener.. biler dah kering i iron, wangi sesangat cause naik bau softener..i suker :D

*scarry tengok fabric chumel-2, cause tak de daya tahan lansung*

okinokiyo said...

maya : ohh quilt yg sarung tu i ada gak..nasya punya lah.tp sarungnye mana tah..hahaha lgi lak tah apa2.

tu la cptlah march dtg..tension betul lah tgk kain-kain ni.

mybotang : sbb i tnya kene prewash ke tak kan, sbbnye masa i beli the auntie tu ckp, kene beli 1.2m sbb bila wash nnti dia shrink a bit. so i was thinking, if i tak prewash, tp prewash the kain2 jek, nnti bila i wash, adakah semua akan mengecut?tu yg curious tu..meaning u jahit ke satu2 charm tu?i ada in charm pack..i mean i lah gi gatal potong satu2 sbb i nak guna my leftover kain yg selambak ni :p

u best kan sana kedai banyak kan?sini kedai yg jual american cotton & quilts fabric ni leh kira dgn jari..mahal plak tu.

alamaya said...

mai....lawa laa...kita dah lama tak menjahit....tgk fabrik ni rasa teringin sangat plak nak jahit.......projek quilt laa....tapi satu apa tak tahu...kihkih...

My Botang said...

I tak penah plak dengar batting can shrink.. mmm *musykil* but if that aunty dah pesan cam gitu, better if you wash la kot.. nnt shink once dah jahit, kedut plak your quilt tu..
i've made many types of quilt before, kalau yg patch tu mmg kena cantum la satu persatu dulu, if panel quilting, i add border jek..senang keje.. :D
all the best with your quilting..

si kurus said...

soooo comel k kain2 tuh!!! hee skin pon couldn't stop buying fabric for myself.. itupon terpkse benti sbb nmpk tanda merah2 di akaun hahahha bajet bulanan dh abes..so march pulak hehehe nnt upload pix byk2 brg br!

dailyclickclicks said...

owhh betul etsy mmg alluring lah, now since my stash dah stagnant tak gerak2 dah stop bukak etsy, must use them first. aaaaaa cepatla march jugak! hihi