Sunday, February 7, 2010

To buy or not to buy

I was browsing fabric in the Etsy shop and I found this one yummy fabric. I wanted to buy it so badly but its a Japanese import fabric and its linen blended. And that pause me. I never buy a Japanese-linen blended fabric. So I dont know whether is it ok to make a dress using linen blended fabric? Is it hot?Is it thick? I cant imagine..


The print is so irresistable because my little one is so into dancing nowadays. She must be so excited if she knows Im making a dress for her using this print. But that comes back to my question, is it ok to make a dress using linen blended fabric?

Help. :)

Happy Sunday!

14 comments:

littlenailofar said...

salam kak mai..

sekadar ingin berkongsi dengan akak. saya dah beli kain ni and memang corak dia sangat cute. colour semua memang sangat nice. kalau buat skirt je saya rasa okey kut tp kalau nak buat dress kain dia tebal sikit dr kain cotton. nanti cepat panas rasanya...

p/s: ni 1st time saya tinggal jejak dkt okinokiyo. before ni jd pembaca senyap je. salam kenal kak mai :)

okinokiyo said...

Jaja, ohh mmg cute eh?abis jaja
buat apa?bag ke apa?cute giler la geram betul design dia...

adikmanis said...

uh...kawaiii!!! kain ni sgt cantek...buat ruffles skirt la.

okinokiyo said...

adik manis : tulahh cuma kain tu linen kan, takut wat ruffle tak ckp jatuh..meliuk lentuk ;p

TiniHani said...

hi mai..
salam kenal... kalau dah geram ngan corak dia, beli aje la wak.. heheh nanti termimpi-mimpi :)

okinokiyo said...

Tini : heheh mmg mimpi-mimpi ni cuma tak tau if beli nnti sesuai tak nak buat baju, ke skirt ke..tapi dah ada option lain jugak hahahah but then yg option lain tu ialah 100% cotton.Cuma nak click Purchase tu agak seram-seram sikit :D

Siti Fatimah said...

mai...
harus beli k cantek! lepas tue jahit kan i simple dress k mmg cun!!!

okinokiyo said...

siti:cuma tak tau sesuai tak buat dress sbbnye dia mix dgn linen - mcm tebal sket..nnti i show another fabric yehh?

My Botang said...

hi, linen cotton blend X sesuai buat dress..it is suitable for bags and pouches..

okinokiyo said...

mybotang:thanks for ur clarification..so bermakna fabric ni takkan dibeli..iskk sedih2..:(

Zura said...

mai, linen cotton blend memang tebal sket but it's still 100% natural material i.e breathable, jadi boleh buat clothing. tengok percentage material tu if more than 50% cotton should be okay. my advice kalau nak buat dress with this fabric make sure it's loose fitting and sleeveless so that it's more airy :)

aniza said...

beli jer la, even FQ, then u buat la pencil case or something else..idak la kempunan hehehe...what if u make her a pant...that wud be nice.

okinokiyo said...

zura & aniza : i jmpa another ballet print...nice jugak so maybe go for that :D

yurn said...

kalau buat topi dengan kain ni sangatlah cute:P